Rozhovor s trenérem Petrem Průchou, U19

Jak ses sžil s novým prostředím? 

S ohledem na to, že většinu kluků z dorostu jsem znal již z dospělého fotbalu, nebylo sžití s takovým týmem vůbec složité. Je faktem, že když jsem tým přebíral, tak jsem některé hráče potřeboval poznat víc, abych věděl, co od nich můžu čekat. Ale po jednom, dvou přípravných utkání jsem si obrázek udělal. Co se týče trénování dorostu, tak je to trochu jiné, než trénování dospělých, a to hlavně v tom, že odpadají pracovní a soukromé omluvy.

Hráči jsou většinou k dispozici a tréninky probíhají i v 18-20 ti členném počtu. Mnohdy nás bylo i více, za což jsem rád. V tom je asi největší rozdíl. Co se týče fotbalových dovedností, tak kluci jsou na tom velmi dobře a navíc šest hráčů se ještě připravuje s A týmem. Což je věc skvělá a dává smysl a absolutně s tím souhlasím. Co hráčům trochu chybí je takový větší zápal a nasazení a ve většině situacích postrádám větší důraz. Jsou to ale věci, které se dají natrénovat a s kterými se dá hýbat. Vychovat kvalitní hráče pro dospělý fotbal a dále hrát se svými odchovanci v kategoriích mužů, to je asi největší smysl naší práce. A navíc v našem klubu je to absolutní prioritou a ani si nedovedeme představit, že by to mělo být jinak.


Jak hodnotíš dosavadní průběh přípravy a práci jednotlivých hráčů?
Jak jsem již říkal, Vašek Šorm mi předal velice kvalitní tým s velice šikovnými fotbalisty a určitě je na čem stavět. Co se týče jednotlivých hráčů, tak tam určité rozdíly ve kvalitě jsou. Ale to je všude.  Každopádně, člověk musí být na každý trénink připravený, aby se mohly nové prvky přenášet rychleji. Někdy to svěřencům déle trvá než mě pochopí, ale přičítám to tomu, že se ještě vzájemně poznáváme. Ale lepší se to, kreativita a i ten zápal.

Co vás ještě čeká před startem jara?
Do konce zimní přípravy nás ještě čekají dva přípravné zápasy. V sobotu zajíždíme na novou umělou trávu do Náchoda a ve středu jsme si pozvali do Kobylic na generálku FK Chlumec „B“. V neděli 3.3. přivítáme v prvním jarním kole 2. ligy dorostu v Kobylicích první celek tabulky Bohemians Praha. Věřím, že se na zápas všichni těší a nevidím důvod, proč bychom neměli Bohemku srazit. Čeká nás ve druhé lize perné jaro, to všichni víme, a kdyby se nám povedl start, nalilo by nám to do žil spoustu sil a stouplo sebevědomí.

Závěrem bych si chtěl ještě postesknout… Věc, co nás nejvíce brzdí je stav umělé trávy v Chudonicích, která je již za zenitem. Nemůžeme se řádně připravovat, ani soustředit na utkání. Pro zdárný chod klubu a jeho Sportovního střediska mládeže, MUSÍ DOJÍT K NÁPRAVĚ!!! Bohužel to nezáleží pouze na nás, technických službách a na vedení města, se kterým jsme veškeré kroky k rekonstrukci učinili. Teď je to však vyšší hra, do které se já nechci plést, ale věřím, že se ji podaří vyhrát.