Rozhovor s Karlem Průchou

Pane předsedo, právě skončila podzimní část sezóny, pro klub RMSK „Cidlina“ Nový Bydžov určitě jedna z nejúspěšnějších v historii. Jak tento poločas hodnotíte?

Hodnotím jej jako vždy střízlivým pohledem. Nic neroste do nebe a jsme si toho vědomi. Máte pravdu, že jsme ve všech soutěžích mezi špičkou české kopané. To nás hřeje a velice si toho vážíme. Není to ovšem náhodná situace, je to výsledek dobré trenérské práce všech trenérů pod vedením sportovního ředitele Martina Novotného, který je pro klub nenahraditelný. To, jak se náš klub dlouhodobě prezentuje, je skvělé a nenapodobitelné.

Přesto, postavení týmů není úplně optimální?
Když jsme dlouhé týdny připravovali tuto sezónu, věděli jsme, že ve všech kategoriích nás čeká těžký boj. Hrajete se Slávií, se Spartou, s Českými Budějovicemi i s Viktorkou Plzeň. Může někdo očekávat jednoduchá utkání? A umístění U15, nebo U12 je důkazem, že se týmy RMSK „Cidlina“ Nový Bydžov v této konkurenci neztratí.

 

A co týmy dorostu. Dlouho jste zvažovali, zda soutěž přihlásit. Nelituje toho?
Vůbec ne. Kluci se do soutěže zakousli skvěle a velká škoda některých zápasů, určitě by si zasloužili bodů více. Ale je to těžká soutěž, která kluky nutí být „profesionály“. Nestačí trénovat, přístup musí být komplexní. A právě zimní příprava a jaro ukáže, zda si tuto soutěž zaslouží. Přijdou lákadla, plesy, festivaly, euforie opadla a nyní se ukáže, jak moc si tuto soutěž přáli. Ale já jim věřím. Jsou to kluci výborní a jsou velkým příslibem pro dospělý fotbal. Věřím, že i v dospělé kategorii posunou novobydžovský fotbal do vyšších sfér.

 

A to jsme se dostali k výkladní skříni fotbalu v Novém Bydžově, k týmu dospělých. Jak zde hodnotíte podzimní část sezóny?
Toto mne velice mrzí. Ano, všude je „A“ tým výkladní skříní. Ale tady se dostáváme do úplně jiného světa. Proti nám stojí mnohé ekonomicky silné týmy nejen z Divize, ale i z ČFL, pro které je mládež jen nutnou nezajímavou přítěží. V současné době je levnější hráče koupit, než vychovat. Náš klub má jinou filozofii, vychováváme hráče nejen pro náš klub, ale i pro celý region a i pro ty „ekonomicky silnější“ kluby. Zde nemůžeme konkurovat. Nemáme sponzora, který by hodil 2 miliony do „A“ týmu. Ale zpátky. I u nás je celý systém veden k tomu, aby „A“ tým, který je mezi diváky „TOP“, byl co nejvýše. Snem každého hráče v klubu by mělo být, stejně, jak to bylo u nás, si za Áčko zahrát. Který klub má v Divizi tým, který je vesměs složený z odchovanců?

 

Ano, to svědčí o opravdu kvalitní práci, přesto, nečekali jste bodů více?
Po nájezdu týmu z ČFL na náš tým v létě jsme vůbec nevěděli, co od týmu čekat. Kluci ale ukázali, že fotbalově rostou a tým má úplně jinou tvář, než měl v minulé sezóně. Mužstvo našlo svůj styl a je opravdu velká škoda a smůla, že nám chybí nějakých 5 bodů ke spokojenosti. Tým na to měl. Obrovský kus práce odvedli oba trenéři. Jak Petr „Tarzan“ Průcha, který s týmem pracuje již 7 let, tak Milan Frýda, který přidal zase něco nového ze své zkušenosti. Jak říkám, hra dobrá, bodů mělo být více.

 

Trenéry chválíte, přesto oba končí?
I toto vyplynulo z podzimní části soutěže. Petr je u týmu hrozně dlouho. Většinu hráčů si i vychoval. Za ty roky vzniknou stereotypy, které možná blokují dotažení detailů, které jsou ve větším fotbale již nutností. Petr odvedl neskutečnou práci, odolnost a profesionalitu, která vytvořila tento tým. Ovšem je potřeba nový impuls, změnit „známé“. Není to okamžité rozhodnutí, řešíme to společně již několik měsíců. Nechci, aby to veřejnost vnímala, jako, že jsme Petra odvolali. Tak to není. Petr je „TOP“ trenér, skvělý člověk, kterému, až si odpočine, opět svěříme dlouhodobý koncepční úkol, ale současná změna je na základě společné diskuse. S Milanem Frýdou jsme měli dohodu do konce podzimu, nyní dostal opětovnou nabídku od Roudnice, které se v „A“ třídě nedaří podle představ a věří, že ji Milan vrátí tam, kam patří.

 

Roudnice hraje „A“ třídu, tedy soutěž, kterou hraje i váš „B“ tým dospělých. Jak hodnotíte jeho výsledky, jako nováčka?
„B“ tým byl předloni nováček „Okresního přeboru“, vloni nováček „B“ třídy a letos nováček „A“ třídy. Jeho úkolem je připravovat mladé hráče pro „A“ tým a umožnit hráčům „A“ týmu se rozehrát při poklesu formy či návratu po zranění. Rychlé a zasloužené postupy jsou výsledkem koncepční práce a výchovy mladých hráčů. Konečně, který z týmů v „A“ třídě může říci, že jej kvalitně doplňují hráči „B“ týmu dorostu?

 

Ale nějaké výsledky jsou hodně divoké. Například ten poslední v Broumově?
To vyplývá ze složení týmu. Pokud hraje tým v optimální sestavě, je konkurence schopný nejlepším týmům v soutěži, která je mimochodem v současnosti neskutečně kvalitní. Pokud dojde vlivem jakýchkoliv zásahů (zranění, potřeby „A“ týmu, záhadné nemoci, jako Broumovice atd.), je logické, že se dělají chyby. Od toho ale „juniorky“ jsou. Je potřeba, aby si mladí zvykali na odpovědnost a psychický tlak. Bez toho nemohou za „A“ tým uspět. Zároveň i rozdíl mezi dorosteneckými a dospělými soutěžemi je zřejmý, proto je potřeba zvykat hráče dorostu na dospělý fotbal. Někoho více, někoho méně.

 

Někteří odborníci pasují váš tým mezi favority, přesto jste uprostřed tabulky?
Nám jde především o přípravu hráčů pro „A“ tým. Všichni v týmu mají možnost a schopnosti růst a vydat se vyšším směrem. Bohužel zde mne trápí, že někteří tuto možnost neocení. Berou „B“ tým jako něco horšího, touží po něčem, co není reálné. Přitom zde mají ideální příležitost, jak se posunout do Divize. Známé prostředí, styl a systém, který je týmu vlastní od žáků po kategorii dospělých, není lepší předpoklad, než vyrůst právě zde. Právě proto jsem nadšený, že u tohoto týmu mohu pomáhat. Hráči mají opravdu velký potenciál, i když nervy mám také jen jedny.

 

Je vidět, že sportovní stránku berete opravdu realisticky. Jaká je situace v oblasti stejně důležité, tj. v oblasti funkcionářské?
V současnosti zde máme asi největší problém. Legislativní a dotační podmínky jsou stále složitější a náročnější ke splnění, před sportovní úsek jsou kladeny čím dál větší nároky. Rovněž sehnat peníze je čím dál náročnější. Přesto současný výkonný výbor je nyní konsolidovaný. Ovšem všichni stárneme. A nedaří se nám zajistit si pokračovatele. To já považuji za strategický úkol. A to již několik let. Střední a mladá generace se ovšem nechce do řešení tohoto problému moc zapojovat.

 

Není to tím, že necítí možnost dostatečně se realizovat ve vedoucích funkcích?
Pokud to tak cítí, je to opět naše chyba. Pokud mohu mluvit za kolegy, nikdo nelpíme na funkcích. Chceme jen, aby klub fungoval v podobném duchu a plnil své poslání. Rádi podpoříme „novou krev“. Nyní se to přímo nabízí.

 

Co tím myslíte? Chystá se nějaká změna?
Myslím tím jen to, že 01. 12. 2023 máme volební valnou hromadu, kde bude volen nový výkonný výbor a předseda klubu. A já zde vyzývám všechny příznivce, přátele a další osoby, kteří to s klubem myslí dobře, chtějí pro něj něco obětovat, třeba svůj volný čas, a posunou klub nebo nějaký tým zase o krok dopředu, a prosím, ať se nebojí a vstoupí mezi nás. Nejsme žádná uzavřená „komunita“, přivítáme opravdu rádi každého, je jedno, jestli chce být manažerem žáků, dorostů nebo dospělých, pokladníkem či předsedou. Hlavně, ať chce pracovat pro klub. Prosím, hlaste se!!!!

 

Děkuji za otevřený rozhovor. Chcete ještě něco vzkázat na závěr?
Ani ne vzkázat, ale poděkovat. Poděkovat chci především městu Nový Bydžov, které chápe, kolik práce všichni v klubu dělají. Bez jeho podpory by nešlo v nastoleném trendu pokračovat. Dále chci poděkovat všem rodičům a partnerům, které bereme jako součást naší rodiny a i spolupracujícím klubům, zejména pak FK Chlumec nad Cidlinou, kteří dotváří tvář našeho regionálního klubu. V této souvislosti bych i vyzval funkcionáře FAČR, aby vzali na vědomí, že i regionální klub může kvalitně pracovat. Nejen „velké městské“ kluby, které jsou zvýhodněny. Ať klub RMSK „Cidlina“ Nový Bydžov minimálně drží své vybudované pozice. To si přeji do nového roku.