Hodnocení podzimní části sezóny – Václav Šorm, U19

Další díl patří týmu U19, který trénuje Václav Šorm.

1. Jak hodnotíš umístění svého týmu v soutěži, respektive v soutěžích? Vládne spokojenost, nebo se v některých utkáních dalo uhrát více?

Od tohoto soutěžního ročníku hrajeme nově dvě soutěže pro kategorii U19. Divizi dorostu a krajskou soutěž U19. Je to náročné, ale vše směřujeme hlavně pro dobro hráčů. Krajskou soutěž jsme přihlásili z důvodu herních minut na hřišti pro hráče, kteří nedostanou zrovna v daném víkendu takovou zápasovou vytíženost v divizi. Pro rozehranost po zranění, nemoci a například i pro to, abychom vyskautovali případné posily do našeho týmu. V této soutěži mohou hrát hráči bez většího tlaku a můžeme si zkoušet i jiné posty či rozestavení. V ojedinělých případech jsme pracovali s nastavením některých hráčů, hlavně když se nám obě soutěže kryly, ale jinak musíme být spokojeni. S Jičínem se dělíme o první místo, krom asi dvou zápasů jsme v zápasech dominovali a zapojili se i ve velkém počtu hráči, kteří patří věkově do U17 a tudíž se můžeme sehrávat pro další léta. V soutěži máme nejvyšší počet vstřelených branek, takže s krajskou soutěží panuje spokojenost.
Co se týče divize, tak s postavením v tabulce spokojeni nejsme. Naším cílem bylo skončit na „dostřel“ prvnímu místu, max. 5 bodů za nejlepším týmem soutěže. Po podzimu jsme šestí se ztrátou 6 bodů, takže jsme tento cíl nesplnili. 7 poztrácených zápasů je hodně, hlavně 4 remízové, neboť v těchto zápasech jsme byli lepším mužstvem. Dále mě mrzí, že s týmy před námi jsme uhráli pouze 4 body. Každopádně soutěž je vyrovnaná, takže naše motivace přes zimu by měla být jednoznačná. Věřím, že na jaře bude poztrácených zápasů minimum a na konci soutěže budeme patřit mezi nejlepší týmy.

2. Jaký je herní projev týmu, myslíš, že by se ještě mohl zlepšit?

V první řadě musím říci, že mám tu čest pracovat se skvělou kabinou hráčů. V některých případech je parta více než herní projev. Co se týče herního projevu, tak si myslím, že máme svoji tvář. Kromě asi jednoho zápasu v Mýtě, a dvou poločasů s Čáslaví a Libercem, bylo vidět co chceme hrát a co platí. Dařilo se nám přecházet i ze 4obráncového systému na systém se třemi stopery, což nám hodně pomáhalo při presinku soupeře i při naší rozehrávce. Máme pilíře, na kterých chceme stavět. Bohužel se nám postupem času vytrácela aktivita v presinku a hlavně v represinku. V těchto aspektech jsme byli daleko aktivnější v přípravném období a na začátku soutěže. S tím, ale souvisí i práce s těžištěm a hrou bez míče. Musíme se tedy zlepšovat neustále ve všech bodech, neboť chceme kvalitně připravovat hráče do budoucích let. Určitě bych rád zlepšil kontrolu hry, postupný útok při hlubokém obranném bloku soupeře a hlavně hru ve vápně z útočného i obranného hlediska.

3. Jaká je úroveň Divize dorostu, který tým tě zaujal nejvíce, kdo má v týmu nejvíce individualit?

Abych řekl pravdu, tak nejsem zrovna velkým obdivovatelem této soutěže, i když jsem v ní 4 roky :). Po pravdě bych čekal více i vzhledem k tomu, že většina hráčů se bude posouvat do kategorie mužů. Určitě se soutěž zatraktivnila, zlepšila a vyrovnala po reorganizaci, ale čekal bych více od týmů, které mají ligové týmy mužů a daleko větší možnosti než my. Svoji jasnou herní tvář a dobré individuality mají Bohemians. Líbí se mi systém hry Kolína a zajímavé hráče má Liberec. Musím ovšem podotknout, že například v Liberci jsme to domácím prvních třicet minut hrozně ulehčili. My ovšem máme také skvělé individuality a troufnu si říci, že i jeden z nejlepších herních projevů, na které se dobře kouká.

4. Pro U19, kolik hráčů přechází od léta do kategorie mužů? Přechod do této kategorie je asi nejtěžší v období vývoje fotbalisty. Určitě to vnímáš. Co bys ještě poradil. Zintenzivní se například ještě spolupráce s týmy a trenéry dospělých?

Momentálně máme v kádru 7 hráčů ročníku 04, kteří by se měli po sezoně posouvat do kategorie mužů. Navíc v této zimě jde do přípravy mužů Staněk, který je ročníkem 05. Určitě o něm jsem přesvědčený, že jednou bude hrát minimálně třetí ligu. Co se týče roč. 04, tak dle mého názoru by hnedka mohli nastupovat v krajský soutěži a dva až tři hráči jednou nakouknout do divize. Je to ovšem na nich jak si nastaví priority po přestupu na vysokou školu a jak budou na sobě dále pracovat. Tím, že naše mužstvo dospělých hraje divizi, tak to budou mít ze začátku složité, ale musí být trpělivý, dobře trénovat a učit se od starších. Hodně i záleží v jakém prostředí bude fungovat kabina mužů. Myslím si, že naše spolupráce s týmy mužů funguje dobře. Hráči občas trénovali s muži, během zimního období budou s muži trénovat 1x týdně, zapojí se do PU mužů a hlavně pravidelně chodí hrát MU za naše B mužstvo.

5. Dorostenecká kategorie je velice citlivé téma. Jsi spokojený s přístupem tréninkům a posléze k zápasům?

Udržet dorostenecké hráče v maximálním, zodpovědném přístupu je asi nejnáročnější proces. Co se týče zápasů, tak jsem nebyl spokojen asi dvakrát o poločase a párkrát s přístupem jedinců. Pozitivní je to, že hnedka po kritice a diskuzi si hráči uvědomí, že je potřeba přístup změnit. Tréninky bych rozdělil na docházku a přístup. Co se týče přístupu o tréninku, tak zde jsem max. spokojený. Musím říci, že kluci v tréninku makají na krev a projevuje se to i v zápasech. Dost tomu pomáhá i konkurence v kádru. Bohužel, co jsem v dorostu a s čím jsem velmi nespokojen je docházka. Hlavně docházka v přechodném a přípravném období je špatná. S tímto neustále pracujeme. Docházka v hlavním období je mezi 70-80% což je také nízké číslo vzhledem k tomu, že trénujeme pouze 3x. Chápu, že kluci mají jiné aktivity a školu, ale při dvou trénincích se posouvat nebudou. Skvělé je, že, hráči studující v Bydžově mají možnost tréninků navíc. Ať už regenerační v pondělí či koordinační ve středu ráno. Jsou individuality, které tyto tréninky využívají, jejich docházka je velmi dobrá a je to na jejich výkonech znát.

6. Jak je tvůj tým na tom počtově? Je někdo koho bys v podzimní části vyzdvihl?

Nyní máme v kádru U19 i se čtyřmi posunutými hráči roč.06 25 hráčů. Brankář Mandík je bohužel dlouhodobě zraněn s kolenem. Rádi bychom se poučili z podzimní části a nejen zvýšili počet hráčů kvůli dvěma soutěžím, ale i zároveň bych rád přivedl kvalitní hráče, hlavně směrem do ofenzivy. Velkou posilou bude uzdravení Podhajského. Doufám, že se nám povede udržet Staňka a do přípravy se snad zapojí brankář Školník, ofenzivní hráč Lustig ze Železnice, ofenzivní hráč Burkalo z Chlumce, oťukáváme jednoho defenzivního hráče, který hraje pravidelně za muže a ještě jsem v kontaktu s jedním odchovancem RMSK, který by skvěle zapadl do naše týmu. Trochu jsem zklamán z výkonů nejstarších hráčů, od kterých čekám více. Na druhou stranu pravidelně doplňují naše B mužstvo dospělých a většinou patří mezi nejlepší hráče, což mě těší. Dále mě nabijí to, že ať hraje kdokoli, tak to není na naší kvalitě hry znát.. Musím říci, že mám štěstí, jak početně kvalitní kádr mám k dispozici. Koho musím ocenit a kdo nad všemi hráči ze soutěže vyčnívá je Víťa Staněk. Ať hrál na jakémkoli postu, tak byl nadstandartní. Vyzdvihnout musím i mladé hráče roč. 06. Hlavně Petr a Patka mají výborná čísla.

7. Jaké máte plány na zimní období, kolik má tým naplánováno přípravných utkání, plánujete soustředění?

Začínat budeme v pátek 6.1. Budeme trénovat 3x týdně. K dispozici budou tréninky navíc pro studenty z Bydžova, občas využijeme halu v Hlušicích kvůli silovým, koordinačním a rychlostním tréninkům. Na každý víkend máme naplánovaná PU s týmy dorostů z ligy i divize, zahrajeme si i proti mužům Chlumce a budeme doplňovat naše muže, aby kluci měli dostatečnou herně kondiční praxi. Zapojíme se také do zimního poháru KHFS a na zimní soustředění jedem spolu s mladším dorostem do Heřmanic 1.2.

8. Co bys popřál svým svěřencům, kolegům a členům klubu RMSK Cidlina Nový Bydžov?

Svým svěřencům bych chtěl popřát hlavně pevné zdraví a minimálně takový zápal do fotbalu jako měli v přípravce. Určitě si také přeji, aby hlavně kluci, co jsou nyní v maturitním ročníku zvládli nejen zkoušky, ale i tu správnou volbu do dospělého života. Kolegům pevné nervy, dobré oko a hlavně čas na rodinu. Myslím si, že klub nyní zažívá skvělé časy. Je obklopen skvělými, pracovitými lidmi a těm bych hlavně přál, aby si uvědomili, že je to vše jejich zásluha a nenechali se zlomit, jakmile přijde malý neúspěch.