Hodnocení podzimní části sezóny – Petr Průcha, „A“ muži

1. Jak hodnotí trenér „A“ týmu loňský rok 2022? Je trenér maximálně spokojený?

Jednak bych chtěl říci, že rok 2022 byl z hlediska fotbalu v Novém Bydžově velice úspěšný. Dokonce i přirovnáním, že by se měl napsat zlatým písmem do historie klubu. A tím nemyslím pouze „A“ tým mužů, ale beru vůbec celý chod klubu a jeho momentálního nastavení. Myslím si, že náš klub o sobě dal velice velice vědět a získal ještě větší zasloužený respekt. Je to na jednu stranu  potěšitelné, ale na druhou stranu zavádějící a udržení v této linii je pro nás pro všechny veliká motivace. Co se týče dospělé kopané, tak jsme zažili famózní jaro, které jsme náležitě oslavili a možná i s velkým očekáváním jsme vstupovali po dlouhé době do divizní sezóny. Avšak rozdíl mezi krajským přeborem dospělých a divizí je možná větší než jsme si všichni mysleli. Musím popravdě říci, že nám v průběhu podzimní části v několika případech vůbec dobře nebylo.

2. Jak hodnotíš půlroční vystoupení týmu v divizi?

Jak jsem již podotknul, možná až příliš jsme očekávali, a ne úplně všichni jsme dokázali přijmout fakt, že divize bude mnohem náročnější soutěž.

Když to vezmu od začátku, první mistrovské utkání v Hlinsku, prohra 1:2. Všichni nás chlácholí, že máme mladý perspektivní tým, a že jsme neodehráli špatné utkání. Všichni jsme však poznali, že sebevědomí hráčů bylo na mnohem menší úrovni než to bylo v krajském přeboru. Druhé kolo doma s Ústí nad Orlicí vypadalo, že se tým po první porážce oklepal a domácí pouťové utkání zvládl. Vše vypadalo růžově. Růžové vidění nás neopustilo ani po třetím kole, kdy jsme dokázali remizovat na půdě silných Benátek nad Jizerou, avšak po výkonu, za který jsme si bod nezasloužili. Poučení ale nepřišlo a domácí porážka s Turnovem 0:1 po velmi špatném výkonu a neproměněné penaltě s námi všemi zamávala. Tato porážka v domácím prostředí byla tuším po 28 zápasech. Na tým padla krize a prohra v Hamrech 4:1 byla logickým vyústěním naší nepohody.  Museli jsme přepnout na úplně jiné obrátky a naštěstí si tým dal říci. Další domácí utkání s Náchodem byl boj a jenom boj. Výhra 2:1 se rodila doslova silou vůle a byla převelice důležitá. Po tomto utkání jsme si všichni oddechli a vypadalo to, že se vše obrací k lepšímu. Prohra v Liberci 4:0 nás avšak opět vrátila na zem. Toto vše vnímáme jako velkou školu, poněvadž tento tým nebyl na takovouto bilanci po šesti kolech vůbec zvyklý. Z trenérského hlediska ale nastal obrat k lepšímu. Zejména co se týče výkonu v domácím zápase s posílenou Chrudimí. Byť  jsme nešťastně 0:1 prohráli, výkon nesl již parametry divizní soutěže. Odvážný výkon jsme předvedli i ve Vysokém Mýtě, kde jsme dokázali vybojovat důležitý bod. Na kvalitní výkony jsme pak již dokázali navázat. Domácí výhra 2:0 nad Brandýsem byla více než zasloužená. Stejně tak v dalším kole remíza na umělé trávě v Trutnově, která byla zejména v druhé půli podepřena též kvalitním výkonem. Domácí zápas  s Čáslaví na těžkém terénu nám vyšel na jedničku. Výhra 3:0 nás pozitivně naladila. Pozitivní naladění jsme si přenesli i do prvního poločasu v Letohradě, kde jsme vedli 2:0 a dá se říci, jsme utkání měli pod kontrolu. Druhý poločas však domácí zabojovali, zápas otočili a my už doslova s velkým štěstím dokázali opět venku neprohrát. Škoda  dalšího utkání, v Dobrovicích jsme narazili na zkušený celek, kde jsme podali bázlivý výkon a byť z toho byla porážka jen 0:1, všechny nás mrzela. Bylo před námi poslední utkání se Dvorem Králové, které z hlediska podzimu a bodového hodnocení bylo zásadní, poněvadž je rozdíl mít 16 bodů a 19 bodů.  Prostě a jednoduše, museli jsme…. Povedlo se, toto utkání jsme zvládli s bravurou a celý podzim zakončili v pozitivním duchu.

Jak to zhodnotit? Mladé mužstvo si muselo zvykat na úplně nové situace, které v krajském přeboru nezažilo. V žádném utkání nejde polevit v nasazení, pokud tým poleví a není neustále koncentrovaný, i dobře rozehraný zápas lze ztratit. Zejména v první polovině soutěže mužstvo bylo ve většině zápasech zakřiknuté, upjaté jako by mělo z něčeho strach a bálo se hrát. Od zápasu s Chrudimí si myslím, že se tým zvedl a ve zbývajících utkáních již podával výkony, které by měl podávat neustále. Na lehkou obhajobu mého týmu, například v prvním utkání v Hlinsku bylo v hlavní sestavě hned 9 hráčů, kteří hráli svůj první divizní zápas. Takže doufejme, že tým ještě neukázal vše, co je v jeho silách.

3. Jak bude vypadat zimní příprava týmu?

Zimní příprava bude náročná, variabilní a oproti jiným letům o něco kratší, jelikož mistrovské utkání začínají již 4.3. 2023. Tréninky nám začínají v pátek 6.1. Hráči ještě dostanou individuální plán. Trénovat budeme doufejme pevně věřím v takřka plném počtu. První přátelské utkání sehrajeme již 15. ledna s třetiligovými Živanicemi. Tréninky budou probíhat třikrát týdně. V úterý budeme do 15.2.  absolvovat tréninky  v Bonasus Gym v Chlumci nad Cidlinou u paní Vrzáňové, kde se budeme věnovat tzv. kruhovým tréninkům. Kluci se jistě moc těší. Čtvrtek a pátek vždy tréninky na hřišti popřípadě v terénu, dále máme v plánu každý týden minimálně jedno někdy i dvě přátelská utkání. Ještě jednou zopakuji, v zimní přípravě se vždy ukáže charakter týmu. Znovu apeluji na kluky, aby důležitou zimní přípravu absolvovali pokud možno v plné palbě. Pozor, v žádném případě u nás nevládne sebeuspokojení, jak jsme se přesvědčili, divizi hrát můžeme, ale bez kvalitního tréninku to je vždy horší. Čeká nás rozjezd s týmy, které atakují čelo tabulky, takže nesmíme nic ponechat náhodě.

4. Co bys chtěl popřát svým svěřencům a příznivcům klubu RMSK Cidlina Nový Bydžov?

Chtěl bych všem klukům poděkovat za úžasný rok 2022. Bylo to plodné, krásné a náročně období, ale výsledky si myslím stojí za to. Děkuji svým „asistentům“ Honzovi Věchtovi a Josefu Košátkovi za jejich spolupráci. Doufám a věřím, že kvalitní spolupráce bude pokračovat a tým dovedeme do 120leté historie klubu na úspěšném místě v divizi. Dále děkuji vedení klubu Karlovi Průchovi, Martinu Novotnému, Petru Kořínkovi a jiným za vytvoření kvalitních podmínek. Všem přeji krásné a pohodové Vánoce a hlavně zdraví v celém roce 2023. Poněvadž když budeme všichni zdraví, tak můžeme stále budovat klub, aby byl  stále na takovéto rovni, na jaké je teď. Jak jsem zmínil, příští rok nás čeká 120 let založení klubu a mým přáním je, ať se tam všichni sejdeme a společně to oslavíme. Sportu zdar!