Hodnocení podzimní části sezóny – Marek Bittner, U14

V dnešním díle se můžete podívat na hodnocení kategorie U14, kterou trénuje Marek Bittner.

1. Jak hodnotíš umístění svého týmu v nejvyšší žákovské soutěži. Vládne spokojenost, nebo mohlo mužstvo získat vícero bodů?

S umístěním našeho týmu po podzimní části musíme být spokojeni, při pohledu na výčet mužstev není 9.místo vůbec špatné. Je to pro nás zároveň velmi zavazující, abychom tuto pozici obhájili i na jaře.

2. Jaký byl herní projev týmu, myslíš si, že by se ještě mohl zlepšit?

Hodnotit herní projev mužstva je složitější a tak trochu zavádějící, s ohledem na snahu poskytnout herní prostor co možná nejvíce hráčům, kde kromě ligové soutěže náš tým vesměs zajišťuje i základ kádru Krajského přeboru. Všechny hráče se snažíme co nejvíce zapojit do zápasového rytmu, který je pro vývoj jednotlivce důležitý…důležitější než výška soutěže, ve které daný víkend nastupuje. Hráči si zvykali nejen na fakt, že v této soutěži je vše daleko rychlejší, důraznější než byli zvyklí, někteří z nich doposud hráli na úrovni krajských soutěží, ale také na další změny například o poznání větší hřiště, změny v systému střídání, delší hrací čas. Věříme, že se hráči budou zlepšovat a tím i se bude zlepšovat i herní projev mužstva. I v některých utkáních, které jsme prohráli (Bohemians, Pardubice, FC HK) nebyl náš výkon špatný, ale jsme si vědomi, že pouze poctivým tréninkem a pokorou se můžeme posunout dál. Naopak např. výhra nad Libercem nebyla po naší stálé převaze, ale spíše o bojovnosti. Mimochodem tato vlastnost je naší největší zbraní, ale i tu někdy musíme v hráčích „vydolovat“ aktivním koučinkem…což by nemělo být to hlavní jak v utkáních docílit kvalitního výkonu. Na herním projevu, ale i na případném vhodném doplnění týmu musíme zapracovat.

3. V Novém Bydžově nikdy žákovská soutěž nebyla, jaká je její úroveň, který tým měl nejlepší herní projev, který tým má nejvýraznější individuality?

Úroveň žákovské ligy jako celku je slušná. Některá mužstva jsou na velice slušné úrovni. Jsou zde tradiční mužstva jako Slavia, Sparta, Hradec Králové, Viktoria Plzeň v kterých je řada individualit, přesto nejlepší herní projev předvedli hráči Českých Budějovic. Je to samozřejmě dáno i podmínkami, které má drtivá většina klubů žákovské ligy k dispozici (režim akademií či historie těchto klubů), ale jsme rádi, že si i náš skromný klub může konfrontaci s těmito kluby vyzkoušet.

4. Jaké máte plány na zimu, kolik tým absolvuje přípravných utkání, plánujete soustředění?

S přípravou začneme 17.1. V plánu je cca 7-8 PU včetně Zimního poháru KFS, kterého se zúčastní náš rezervní tým U15. Soustředění je plánováno v termínu 9.-12.2. klasicky v našem osvědčeném prostředí Staropacké sokolovny ve Staré Pace. V plánu je i pár mimofotbalových aktivit a pokračovat budeme i v nadstandartních trénincích (individuální práce s míčem pod vedením p.Košátka v pondělí odpoledne a všeobecné pohybové kultury s p. Šmidrkalem ve středu ráno v hale). Plán je jedna věc, ale bude záležet především na přístupu všech hráčů, aby příprava měla svůj smysl.

5. Jaký je cíl týmu v jarní části soutěže.

Pokusit se rozšířit a stabilizovat kádr, jeho výkonost a herní projev, pracovat na individualitách nejen po fotbalové, ale přinejmenším ve stejné rovině i na mentálním vývoji a vše začít směřovat k příští sezóně, ve které na hráčích i realizačnímu týmu bude ležet větší porce zodpovědnosti. Konkrétní cíl pro jaro asi úplně tato kategorie nemá, ale rádi bychom zůstali na pozicích, které nám patří po podzimu. I tak se ale budeme snažit hráče motivovat k fotbalu tak, abychom co nejvíce hráčů dovedli až do dospělé kopané, což je v posledních letech velký problém, který je nutné řešit tak, abychom v budoucnu celorepublikově neřešili (nebo alespoň co nejméně) snižování počtu týmů v dorosteneckých a dospělých kategoriích.