Hodnocení podzimní části sezóny – Aleš Novák, U13

Jako další v sérii rozhovorů odpovídal na otázky trenér RMSK U13, Aleš Novák.

1. Jak hodnotíš umístění v podzimní části sezony? Jaký máš ze svého týmu po odehrání půlky sezony pocit? Dalo se uhrát vícero bodů?

Náš tým RMSK U13 zakončil podzimní část České žákovské ligy na 6. místě, ale myslíme si, že umístění v tabulce a počet bodů v kategorii U13 není to nejdůležitější. Pro nás je důležité dobře pracovat v tréninkovém procesu a mít pro všechny kluky v týmu dostatečné zápasové vytížení. To se nám díky spolupráci s partnerským klubem FK Chlumec nad Cidlinou dařilo. Hráči, kteří se nevešli do nominace na zápasy České žákovské ligy tak nastupovali v krajském přeboru mladších nebo starších žáků za RMSK/Chlumec. Někdy kluci museli zvládnout i dva zápasy za víkend.

2. Jaký byl na podzim herní projev týmu, který je v této fázi vývoje hráče možná více důležitý než samotný výsledek. Budete dále na herním projevu pracovat?

S herním projevem je to složitější. V naší skupině ČŽL jsou tři týmy, které jsou kvalitativně odskočené od zbytku soutěže. Jedná se o Football Talent Academy, FK Pardubice a FC Hradec Králové. S Hradcem jsme i přes prohru sehráli dobé utkání, s FTA bylo z naší strany velmi dobrých 60 minut. Jediný tým, který nás výrazně přehrál byly Pardubice. Troufnu si tvrdit, že v zápasech proti zbytku ligy jsme byli herně lepším týmem, snažili jsme se hrát ofenzivně a tvořit hru. Bohužel, ne vždy se to projevilo na výsledku. Zápasů kdy jsme byli herně lepší a přesto prohráli bylo několik. Mohli za to hloupé chyby v obraně a chabá koncovka. Na obou činnostech budeme v zimní přestávce pracovat. Také potřebujeme zlepšit týmovou součinnost a psychickou odolnost.

3. Kategorie U13 bude za půl roku přecházet na velké hřiště, těšíte se na tuto změnu, budete už v zimním období na tuto změnu tým připravovat?

Na velké hřiště se už všichni hrozně těšíme. Hned jak skončili mistrovské zápasy v rozestavení 7+1 přešli jsme na velký fotbal. V polovině prosince nás čeká velký turnaj v Pardubicích v rozestavení 10+1. Turnaje se kromě domácího týmu zúčastní AC Sparta Praha, FK Mladá Boleslav, FK Bohemians Praha, FK Dukla Praha a řada dalších kvalitních týmů. Jsme zvědaví, jak se nám v této konkurenci bude dařit.

4. Který ze soupeřů Vás v podzimní části nejvíce zaujal, který tým má nejvíce individualit? O které největší individuality se opírá náš celek?

Naší skupinu České žákovské ligy vyhrál bez porážky Football Talent Academy a pro nás je tak trochu inspirací. Milan Jůza a jeho trenérský štáb odvádí v Doubku u Říčan skvělou práci a styl ala Barcelona zaměřený na držení míče, kontrolu nad zápasem a skvělou individuální techniku hráčů musí potěšit každého fotbalového fanouška. Co se týče našeho týmu prezentujeme se spíše kolektivním pojetím. V každé části sezóny táhli tým jiní kluci. Individuality nám možná chybí i proto, že čtyři hráči ročníku 2010 jsou posunuti do vyšší kategorie.

5. Jaké plány na zimu má váš tým, kolik máte přípravných utkání, plánujete soustředění?

Jak už jsem zmínil výše, ihned po skončení podzimní části sezóny jsme začali hrát PU v rozestavení 10+1 a také drtivá většina PU proběhne ve formátu 10+1. Po novém roce se poprvé sejdeme 5. ledna a každý víkend až do začátku soutěže máme naplánováno PU.Do pří pravy zapojíme více kluků z Chlumce a případně další posily. Co se týče soustředění opět bychom chtěli využít skvělé podmínky v SŠTŘ Nový Bydžov – Hlušicích. Termín zatím dolaďujeme.

6. Jaký je cíl mužstva pro jarní část sezony?

Hlavní cíl je pořád stejný – mít z fotbalu radost a bavit se hrou. Na jaře budeme hrát dvoukolově s FC Hradec Králové, FK Pardubice, FTA, FK Vysoké Mýto, FK Sparta Kolín a MFK Chrudim. Určitě bychom chtěli v této konkurenci podávat dobé výkony, mít z naší hry dobrý pocit. Důležité bude, aby kluci byli dobře připraveni na Českou žákovskou extraligu U14.

Na závěr rozhovoru bych chtěl poděkovat za spolupráci mým trenérským kolegům Petru Pilařovi, Jaromíru Průchovi, Honzovi Kánskému a také všem rodičům a fanouškům.