Podzimní část z pohledu sportovního ředitele Martina Novotného…

Po sportovní stránce se klub v letní přestávce zaměřil na doplnění trenérských pozic a rozdělení (posuny) hráčů do jednotlivých věkových kategorií tak, aby zejména ve čtyřech žákovských a dvou dorosteneckých kategoriích byla zajištěna kompaktní a kvalitní příprava na celostátní (ligové, resp. divizní) soutěže.

Trenérsky se do našeho klubu vrátili Vašek Šorm (ke kategorii U14 – licence UEFA B) a Ríša Vlášek (kategorie U17 – licence UEFA B), kteří již v minulosti v našem klubu u mládežnických týmů působili. Dále pak se ve větší míře zapojili u kategorie U13 Milan Matoušek a Pepa Čistecký, z kategorie přípravek se posunul k U12 Zdeněk Masařík a u U15 se podíleli na přípravě ještě Robert Kožíšek a Tomáš Podhajský, klubovým trenérem brankářů zůstal Honza Vokál.

Klub opět obhájil statut Sportovního střediska mládeže (SpSM), tentokrát na dva roky – tedy do června r.2020, kdy mladší žáci (U12, 13) nastupují v České lize žáků a starší žáci (U14, 15) v České divizi žáků a v dorosteneckých soutěžích hrajeme rovněž Českou divizi dorostu (U17, 19). Výsledkově a co se týká umístění a hodnocení nebo hráčských a realizačních týmů si můžete podrobnější informace přečíst v předešlých článcích jednotlivých kategorií na stránkách RMSK Cidlina v sekci Aktuality.

Celkově je třeba říct, že je čím dál složitější nacházet, oslovovat a motivovat šikovné hráče z regionálních klubů, přestože se v RMSK hraje dlouhodobě nejvyšší soutěž žáků a velmi kvalitní třetí nejvyšší soutěž dorostu a stále se z našeho klubu kluci prosazují do 1.ligy dospělých či mládežnických reprezentací (Kuchta, Kateřiňák, Hruška, Pilař, Hanuš, Valeš, Doležal, Finěk, Firbacher, Šrejbr, Burgert atd.) Snaha o spolupráci s okolními kluby je sice v mnohých případech relativně kladná, ale samotní hráči nebo rodiče z různých důvodů váhají nebo odmítají možnost posunout se sportovně výš.
Přesto samozřejmě trenéři i vedení vytváří stále komfortní prostředí v klubu pro talentované hráče z regionu a udržují tak vysokou laťku s kvalitními sportovními výkony a výsledky. A v neposlední řadě fotbal jako takový není pouze sportovní výkon, kde je možnost se střetávat s nejlepšími týmy a kluby v republice nebo i na mezinárodní úrovni, ale i výchova mladých lidí směrem k dospělosti z pohledu smyslu pro povinnost, získávání sebevědomí, týmové spolupráce, vzájemné podpory a soudržnosti atd.

Když jsem zmínil mezinárodní konfrontaci, tak v září proběhl výměnný pobyt polského Sportovního klubu Konstancin, který nejprve pohostil naše kluky z U15 při týdenním kempu, kde kromě fotbalových utkání a tréninků kluci poznali něco z polské kultury i prohlídku fotbalového stadionu Legie Varšava, následně pak polská kategorie U12 zažila podobný týden v Novém Bydžově i např. s prohlídkou budovy FAČR či stadionu SK Slavia Praha v Edenu v Praze nebo návštěvu hokejového utkání mužů Nového Bydžova. Kromě této akce, která byla organizována naším partnerským subjektem DDM Nový Bydžov se naše týmy střetávají se zahraničními týmy při tradičních halových turnajích v Hlušicích.

Klub nadále pracuje na prohlubování spolupráce s Městem Nový Bydžov a jeho možnostech v oblasti finanční podpory mládežnické kopané (městský rozpočet, Nadační fond) a organizační (spolupráce s DDM Nový Bydžov) vzájemnou užší komunikací ohledně sportovních výsledků a pořadatelství akcí pod záštitou či podpory Města nebo DDM, což bylo na podzim nejvíce vidět při pořádání Dne fotbalových nadějí, který premiérově proběhl na novobydžovském náměstí za účasti více než 100 dětí.

U mužů lze hovořit o pokračování výkonů a výsledků z minulé sezóny, když celý kádr !! 20ti hráčů je složen výhradně z hráčů, kteří v minulosti prošli nebo jsou stále a bezvýhradně hráči RMSK, což je pro všechny zainteresované ta nejlepší vizitka…i třeba při pohledu do tabulky nejvyšší krajské soutěže po podzimu. Navíc několik dorostenců již pravidelně nastupuje v dresu dospělých, buď v B-týmu hrajícím v Hlušicích nebo i v A-týmu v Krajském přeboru.

Závěrem děkujeme všem trenérům, hráčům, ale i rodičům, příznivcům, sponzorům a partnerům za spolupráci, přejeme všem příjemné vánoční svátky, hodně zdraví a spokojenosti do nového roku 2019 a těšíme se na společné působení i v jarní části sezóny 2018/19.

Martin Novotný
sportovní ředitel