Ohlédnutí za jarní sezónou…

Martin Novotný, sportovní ředitel klubu se ohlédl za uplnulou jarní částí sezóny, které nezačínala vůbec lehce, navíc s novým složením Výkonného výboru… „Klub nadále pracuje na prohlubování spolupráce s Městem Nový Bydžov a jeho možnostech v oblasti finanční podpory mládežnické kopané (městský rozpočet, Nadační fond) a organizační (spolupráce s DDM Nový Bydžov) vzájemnou užší komunikací ohledně sportovních výsledků, pořadatelství akcí pod záštitou či podpory Města nebo DDM, vzájemné kontrole a zajištění členské základny jak hráčské, tak trenérské či funkcionářské.

Co sed týká sportovních záležitostí, tak jedním z důležitých kroků bylo akceptování nabídky ze strany FAČR pro náš klub, zapojit své týmy do nově otevřené soutěže dorostu.. a to České divize v kategoriích U17 a U19. Tato soutěž by měla dávat buď našim vycházejícím žákům (Sportovní středisko mládeže) plynule navázat na kvalitní a adekvátní soutěž a samozřejmě dát další motivační prvek pro hráče z regionálních klubů, hrající své soutěže na nižší sportovní úrovni. I přes tyto faktory máme v kategorii dorostu velké problémy s naplněností obou kategorií… a to z různých důvodů (přechod na nové či vzdálenější školy, složitost dopravy, ale i malé sportovní ambice kluků nebo i jejich rodičů či zástupců mateřských klubů a s tím související neochota podstoupit složitější a zodpovědnější přístup. O to více si vážíme těch, kteří tuto složitější cestu zvolili a určitě se mohou s naprosto zdviženou hlavou a patřičným sebevědomím za uplynulou sezónou ohlédnout a tímto svým přístupem dát třeba návod pro některé své vrstevníky“.

Ohlédnutí za účinkováním v jarní části sezóny:

„V přípravkách se nám poslední roky daří naplňovat jednotlivé kategorie a ohlas nejen samotných hráčů a rodičů, kteří v našem klubu působí, ale mnohdy i „nezúčastněné“ veřejnosti v kladném smyslu je pro nás tou největší odměnou a určitě se tato práce v budoucnu ukáže a zúročí. Samotné výsledky či umístění v jednotlivých soutěžích není až tak důležité…pro nás je důležité, že se snažíme (snad většinou dobře) zapojit do zápasového zatížení všechny kluky, kteří si to zaslouží nebo mají věk a mentální schopnosti utkání odehrát (je to přeci jen ta největší odměna za tréninkovou píli), hlavně je však třeba kluky v tréninku správně zaujmout tak, aby pro ně byl fotbal tím správným vyžitím a využitím volného času.

Žákovské kategorie hrály tradičně své soutěže v rámci SpSM pod záštitou FAČR pro vybrané kluby, které jsou schopny splnit poměrně přísná pravidla, která Fotbalová asociace požaduje (mimochodem tento status náš klub obhájil i na další dva roky a bude i nadále zařazen do celostátního systému péče o talentované fotbalisty. Ve všech čtyřech kategoriích (U12, 13, 14 a 15) jsme odehráli více než důstojnou roli a pohled do výsledků či konečných tabulek (viz. Fotbal.cz či jiná sekce našich stránek) těší nejen samotné hráče, trenéry či příznivce, ale je zde i logický zvýšený zájem o některé naše hráče z prvoligových klubů nebo fotbalových Akademií, které nově vznikají v rámci projektu podporovaného státem a FAČR. U již zmíněné kategorie U17, 19 jsme rovněž zaznamenali kvalitní vystupování a spoustu skvělých výsledků a zejména hráči r.2001 a 2002 jsou výtečným příslibem do budoucna, ale všichni, kteří se utkání zúčastňovali zaslouží absolutorium.

Zde stojí určitě za zmínku, že hráči, kteří v nedávné minulosti působili v našem klubu se v sezóně 2017/18 představili v reprezentačních dresech různých mládežnických kategorií. Jsou jimi: Honza Kuchta (repre U21, hráč Slavie Praha, Viktorky Žižkov, Bohemky a momentálně působí v dresu 1.FC Slovácko), dále pak David Doležal a Dan Finěk (oba repre U18…Dan navíc v roli kapitána!!), Filip Firbacher (repre U17) a Matěj Šrejber (repre U15)…všichni momentálně v dresu FC Hradec Králové.

U mužů lze hovořit o velmi vydařené sezóně zejména s ohledem na hromadný odchod několika zkušených hráčů do různých klubů těsně před začátkem soutěže, ale impuls od trenéra Petra Průchy a zarputilost mladých a šikovných hráčů ukázala, že dlouhodobé návyky a kvalitní práce v mládeži (pouze dva hráči neprošli v minulosti mládeží RMSK) přinesla nakonec poměrně sladké ovoce pro tento mladý tým a snad i pro vzrůstající počet našich příznivců. V neposlední řadě zapojování dorostenců do tréninků a mistráků mužů mělo a určitě i bude mít své opodstatnění. Jedinou větší kaňkou minulé sezóny je vystupování a konečné umístění našeho „B“ týmu dospělých v Okresním přeboru, kde i přes veškerou snahu trenérů a každotýdenním (nuceném) doplňování týmu z řad dorostenců nebo i hráčů „A“ týmu celoročně skřípala spolupráce mezi „hlušickou“ a „bydžovskou“ skupinou hráčů i fanoušků. Výsledkem je sestup do III.třídy a velký otazník jak se z této situace poučit, restartovat a zajistit dospělý fotbal v krásném hlušickém areálu.

Celkový dojem z uplynulé sezóny 2017/18 je tedy po sportovní stránce velmi uspokojivý, je však třeba spoustu věcí dále posouvat a vytvářet nadále pro naše hráče a příznivce kvalitní prostředí.“